Föreningens aktiviteter

Här publicerar vi föreningens aktiviter i kronologisk ordning.

Om du vill deltaga, anmäl dig i god tid. 

Alla föreläsningarna äger rum i St: Jacobs församlingshem vid heden, kl 18:30. Kaffe och bulle serveras vid alla föreläsningar. Föreläsningarna är gratis för medlemmarna. Anmälan sker via mejl till info@hortikulturen.org eller via SMS till föreningens telefon 0735-808522.

 

5 april
Vi börjar med extra årsmöte för beslut om nya stadgar.
Nävor är lättodlade, vackra och variationsrika.
En av dem ”Geranium ’Rozanne’ ” har också korats till århundradets perenn av det kungliga engelska trädgårdssällskapet RHS! Det finns en näva för alla trädgårdar. Om de fantastiska nävorna berättar Ulla Hårde, journalist och författare

Ulla Hårde har skrivit ett flertal trädgårdsböcker; givetvis också om nävor. Hon har tidigare varit verksam vid Sydsvenska Dagbladet, arbetat som utrikeskorrespondent i London och arrangerar sedan många år kultur- och trädgårdsresor till England, Skottland, Wales och Irland.

 

 

 

27 april
Vi besöker Mölnlycke Garden Center, där vi får en rundvandring och blir presenterade nyheter och annat spännande. Självklart blir det också tillfälle att handla.
Samling vid plantskolan kl 18.30. Begränsat antal deltagare!

 

23 maj
Tillsammans med Mats Havström, vetenskaplig intendent på Botaniska trädgården, gör vi en vandring till flera delar av trädgården men framför allt till klippträdgården och den skandinaviska avdelningen. Traditionellt avslutar vi med firandet av Linnés födelsedag.
Samling kl 18 innanför entrén.

 

17 juni
Vi reser till Guldsmedsgården, där vi får en guidad tur på ca 40 min. Guldsmedsgården grundades för ca 40 år sedan av Herman Krupke, som skrivit flera böcker om de vackra pionerna. Idag drivs plantskolan av sonen Björn. Sortimentet består av pioner, pioner och fler pioner. Att se de blommande pionfälten är en upplevelse. På vägen besöker vi en eller två privata trädgårdar. Pris: 300:- inkl lunch och guidning. Anmälan senast 1 juni.

 

 

 

26 augusti
Endagskurs i beskärning av äppelträd. Vi startar med 2 timmars teoretisk genomgång av bl.a. trädets uppbyggnad, val av verktyg och hur man kan forma trädet. Efter lunch Övar vi 2╨3 timmar på snygga snitt och beskärning i praktiken.
Tag med egen lunch. Kaffe kommer att serveras på förmiddagen. Plats meddelas senare. Begränsat antal deltagare. Kursledare: Kathrin Fries. Pris: 300:-

 

27 september
Pomologisk inspiration
Pomologerna Agneta Lundberg och Anna Holmgren berättar och visar bilder på äppelsorter, som är odlingsvärda i våra trädgårdar. De inspirerar oss att hitta våra favoriter genom smakprov och en äppelutställning. Avslutning med frågestund.

 

18 oktober
Sara Bäckmo från Skillnadens Trädgård, välkänd för de flesta, kommer att föreläsa om mat och trädgård. I sin trädgård skördar Sara grönsaker till maten året om, och är under det varmare halvåret helt självförsörjande på grönsaker. Familjen kan kalasa på 150 olika sorter!

 

Andra trädgårshändelser
•7 maj, Trädgårdsdag på Råda Säteri.
• 11-14 maj, Lisebergs trädgårdsdagar, där vi självklart är representerade. Hör av dig till någon i styrelsen om du vill hjälpa till!
• 11 juni invigs årets trädgårdsutställning på Jonsereds Trädgårdar engelsk modellträdgård designad av Susie White.